Thursday, January 20, 2011

+01 24 7 4 12 365


hi semua
ok lets coret again..i like this feeling so much.. hehe
Kenapa hari ini aku boleh rasa yang masa tidak cukup?? Astagfirullah al-azim..istigfhar diri..

Allah sudah aturkan semuanya..24 jam sehari, 7 hari seminggu, 4 minggu sebulan & 12 bulan setahun equal  to 365 hari. Tapi kenapa boleh rasa tak cukup-cukup?? aiyoyo..(eh eh iklan thaipusam jap). Semalam punya pasal lah ni, ada lah plan dengan kawan-kawan tuk hang out together-gether, tapi oleh kerana "masa yang tidak cukup" so terpaksalah plan yang terbaik punya untuk pastikan semua dapat dilaksanakan.Tengok!!! still salahkan masa yang tidak cukup.astagfirullah..So,the keyword is, arrange our time properly !!! ok

Serius ok, bukan masa yang tidak cukup, tapi cara kita mengunakan masa untuk sesuatu perkara yang tidak pernah cukup. Seharusnya kita kenalah bijak dalam menggunakan masa yang ada, barulah kita tahu betapa pentingnya setiap detik yang berlalu.Cheh cheh,lebih-lebih pulak bagi nasihat ni..Sendiri pun pernah rasa yang masa tak cukup. tapi tidak salah untuk mengigatkan diri sendiri dan sahabat-sahabat yang lain kan. Yelah, tengoklah dalam masa yang banyak ALLAH kurniakan tuk kita, namun masih lagi ada insan-insan yang menghamburkan kata-kata seperti ini ;

~ " hantar je lah mak ayah kita pergi ke rumah orang tua sebab TAK ADA MASA lah nak jaga diorang"
~ " TAK ADA MASA lah nak pergi jenguk mak ayah di kampung,banyak sangat kerja ni "
~ " TAK ADA MASA lah nak pergi ke masjid solat jemaah, balik je kerja dah letih "
~ " TAK ADA MASA lah nak bangun tuk wat qiamullail sebab tidur pun dah lewat sangat "
~ " TAK ADA MASA lah nak pergi ke projek amal tuk anak-anak yatim tu, banyak sangat 
       kerja"
~ TAK ADA MASA untuk ALLAH, NABI, ibubapa, anak-anak, keluarga, sahabat dan yang 
    paling penting untuk diri sendiri..Nauzubillah..
~ TAK ADA MASA lah..TAK ADA MASA lah..TAK ADA MASA lah..TAK ADA MASA lah..!!!!

Sampai bila nak jadikan masa sebagai alasan??..ingat !! caution !! hehe...Jangan sampai masa untuk kita berakhir, baru kita sedar yang masa itu sangat berharga. Jangan terlalu asyik bekerja hinggakan kita lupa akan  semua yang kita kerjakan adalah milik-NYA, dan pada satu saat dia pasti menarik semua itu. Sekalipun kita sibuk mengumpul harta duniawi, tapi jangan sesekali kita lupa untuk mengumpul harta ukhrawi. sekali saja DIA berkata "kun faya kun"..tamatlah riwayat kita semuanya..bak tagline sabun apa ya??? xingat " tamatlah riwayat kesan degil !!! " hehe..


Bila waktu telah memanggil, Teman sejati adalah amal,
Bila waktu telah terhenti,  Teman sejati tinggallah sepi.
  ~ Credit to Opick

buzz : So, kenalah ada masa tuk spend my time together-gether with my friend @ kl ni..sebelum berangkat pulang ke kampung halaman..hehe..** Precious Time






4 comments:

anac3kz said...

itu dia ceramah yang disampaikan bakal ustajah linda..haha..preparation tuk pldk ka tu in?kehkeh

iNn.Daa.Usman said...

haha..kuang asam ko kem..tbawa2 ba ni dgn lagu opick tu,,2la tu..pastu mo jmpa dgn kwn2 pn mcm xsmpat plak..haha..xlayak lg ni jd ustaja ..

❤Noey Dayah❤ said...

wah...malatop..........yeah2 mau balik sdkn ka ya???bila2???

iNn.Daa.Usman said...

owh..patut la ku eran..mcm mna ko tau ku blik ni??lpa la plak,,haha,,mna da mo balik..mo p oversea sdh ni..kih3